Eu ma grabesc, tu te grabesti, el se grabeste...

Mereu tanara si vie in memoria noastra, asa va ramane pentru totdeauna Doina Aldea-Teodorovici. Astazi, alaturi de cei dragi, si-ar fi sarbatorit cei 47 de ani. In ziua ei de nastere, al treilea an consecutiv, pe scena Palatului National, va avea loc Gala Festivalului Doua inimi gemene, in memoria lui Ion si Doina Aldea-Teodorovici.

Festivalul este organizat de Cristi Aldea-Teodorovici, fiul regretatului cuplu, si Eugenia Marin, mama Doinei, cu sustinerea Ministerului Culturii si Turismului, Directiei cultura a municipiului Chisinau, si a unor agenti economici.

Astăzi Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit 50 de ani

«O, dragii mei, aţi devenit o veste
La telefonul aşteptării mele
Şi-aud că nici o şansă nu mai este,
Că aţi murit azi noapte pe şosele…»
           («Moartea prietenilor», Adrian Păunescu)

Astăzi, 7 aprilie Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit vârsta de 50 de ani. Peste o jumătate de an, Doina şi-ar fi sărbătoritit şi ea cei 46 de ani. Tineri. Rămaşi tineri şi împietriţi în vreme, ei încearcă să se faca cunoscuţi prin noi.

Ieri, 6 aprilie, în sala Palatului Naţional a avut loc un veritabil spectacol-omagiu adus celor care au fost Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, personalităţi distinse ale culturii româneşti şi basarabene.
Dumnezeu să-i odihnească în pace.Istoria unui cântec

Cintecul "Bucurati-va" a fost scris pentru spectacolul "Abecedarul" dupa piesa cu acelasi titlu a lui Dumitru Matcovschi. Premiera spectacolului a avut loc in 1984. Piesa a fost interpretata de autorul muzicii - Ion Aldea-Teodorovici. Mai tirziu, cintecul a fost inregistrat in studio si figura frecvent in programele de concert la radio si televiziune. Cintecul se potrivea de minune pentru diapazonul vocii lui Ion. Un timbru inconfundabil si plin de sensibilitate. Uneori, sustine Dumitru Matcovschi, Ion era mai mult interpret decit compozitor. Aceasta a fost ultima colaborare a compozitorului cu poetul inainte de accidentul suferit de scriitor in mai 1989. Ion Aldea-Teorodovici a mai scris muzica pentru spectacolele "Tata" si "Pomul vietii" ale dramaturgului Dumitru Matcovschi. Asa au aparut cintecele "Cu numele tau", "Focul din vatra", cunoscut si cu titlul "Sarut, femeie, mina ta", "Balada cu Pacala" s.a. De obicei, poetul scria versurile pentru spectacol, iar apoi se facea muzica, o metoda de colaborare la care Dumitru Matcovschi n-a renuntat niciodata. Dupa moartea lui Ion, au incercat mai multi cintareti sa interpreteze aceasta piesa. Dar nu le-a reusit. Acum, cu anumite ocazii, ea este reluata de fiul compozitorului, Cristi Aldea-Teodorovici. Insa "Bucurati-va" ramine a fi, pentru totdeauna, "piesa lui tata". Adica, a lui Ion. Pe mormintele celor doi mari disparuti - Doina si lon-Aldea Teodorovici - sunt incrustate, drept epitaf, urmatoarele versuri din cintec: "Ei au stiut zborul inalt, dorul si plinsul". Versul a fost parafrazat, in text acesta fiind, de fapt, "Noi am stiut zborul inalt, dorul si plinsul". Si daca le-au stiut pe aceste toate, a fost si gratie unui asemenea cintec.

Sursa: Ziarul "Timpul"; Autor: Nicolae Roibu


"Doua inimi gemene" se anunta surprinzatorRecent, s-a incheiat preselectia pentru Festivalul-concurs "Doua inimi gemene", in memoria regretatului cuplu Doina si Ion Aldea-Teodorovici. Potrivit organizatorilor, la sectiunea interpretare s-au inscris 92 de candidati, dintre care in concurs au ramas 27 (20 de fete si sapte baieti), iar la sectiunea compozitie - 34, de doua ori mai multi decat la editia trecuta. Candidatii inscrisi sunt din R. Moldova, precum si din Ungaria, Bulgaria, Belarusi si Romania si au varste cuprinse intre 16 si 38 de ani.

La sectiunea interpretare, candidatii au trebuit sa interpreteze o piesa din repertoriul lui Ion Aldea-Teodorovici ("Pentru ea" a fost audiata de sapte ori!) si o alta la alegere.
Majoritatea insa au ales o piesa din repertoriul international sau creatii proprii. La sectiunea compozitie, se tine in secret numele autorului piesei, pentru a nu influenta juriul. Astfel, organizatorii asigura o jurizare corecta si profesionista. Apropo de juriu: acesta a fost impartit in doua categorii: pentru preselectie si pentru festivalul propriu-zis. Membrii juriului din cea de-a doua categorie nu se cunosc, deocamdata - ei vor fi prezentati in prima seara de concurs, dar cert este ca in componenta lui vor intra specialisti din R. Moldova si de peste hotare.

0 CARTE Sl UN CD

Editia a II-a a Festivalului-concurs "Doua inimi gemene" aduce si doua surprize: aparitia primului volum al cartii "Doua vieti si o dragoste", cu sprijinul financiar al "Agroindbank" (cartea insereaza 46 de piese compuse de Ion Aldea-Teodorovici, interpretate de el sau de alti artisti consacrati ai scenei nationale) si editarea CD-ului cu 19 piese ale lui I. Aldea-Teodorivici, piese ce n-au aparut pana acum pe nici o caseta sau CD. CD-ul inca n-are un nume, organizatorii optand intre "Doua inimi gemene" si "Clopotul invierii (voi. II)". Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodoroviei, considera ca prin aparitia cartii si a CD-ului "piesele scrise de Ion nu vor muri niciodata".

La conferinta de presa prilejuita de acest eveniment, organizatorii - familia Marin si Cristi Aldea-Teodorovici - au specificat ca editia din acest an a festivalului promite sa fie de mare succes, avand un repertoriu impresionant de bogat. Despre importanta Festivalului "Doua inimi gemene" vorbesc rezultatele si ecourile editiei trecute, in urma careia ne-am ales cu sperante noi ale muzicii autohtone, care au fost premiate ulterior si la alte concursuri internationale.

Va amintim ca Festivalul-concurs "Doua inimi gemene" va avea loc pe 13 si 14 noiembrie, in incinta Teatrului "M. Eminescu", cu incepere de la ora 17.00. Iar la 15 noiembrie, se va desfasura Gala Laureatilor, la Palatul National, incepand cu ora 18.00.

Silvia Ursu